DONART


El projecte Donart és un dels més destacats que ha dut a terme l’Associació de Dones La Frontissa.

Va néixer l’any 2006 a partir d’una proposta de Francesca Calaf, artista plàstica, que ha estat, durant aquests anys, la coordinadora del premi i comissària de les exposicions.


L’objectiu del premi ha estat donar visibilitat a la trajectòria de les dones artistes, i per tant, donar reconeixement a la creativitat de les dones dins de les arts plàstiques, un mèrit difícil en un món d’arrels patriarcals.

Al llarg d’aquests tretze anys, La Frontissa ha posat el seu gra de sorra en la promoció i suport de dones artistes, ajudant a desenvolupar el seu potencial.Ha estat una experiència molt enriquidora i interessant; hem conegut de primera mà com, malgrat les dificultat, una diversitat de dones artistes han aconseguit fer realitat els seus objectius. En el trajecte, hem establert sinergies entre totes, tot intercanviant experiències i objectius comuns.


L'any 2019 vam celebrar la darrera edició de Donart, i vam dedicar l'exposició a la seva creadora i promotora, la nostra desapareguda companya Francesca Calaf.

01. L'audiovisual

En cadascun d’aquests treballs, els elements naturals prenen protagonisme en un context de proximitat i món interior de l’artista. La cura de la natura, la vida, és un fil sempre present. Calaf ha fet recerca en el món de la dona plasmat en exposicions fotogràfiques guardonades: “Mirada de dona” i “Violència, per què?”

L’artista multidisciplinar també té llegat poètic recopilat en poemaris: “Arrels”, on descobreix les terres dels avantpassats al Matarranya; “L’esperit de la terra”, en un entorn de vinyes; i “Terra ferida”, al voltant de la guerra civil espanyola. L’esperit inquiet i creatiu de Calaf l’ha endinsat recentment en els haikus. Aquest es un petit tast del que va ser l'exposició "Territori", promogut per L'Associació de Dones Feministes La Frontissa, a Vilanova i la Geltrú.

02. El catàleg

L’obra plàstica de

Cesca Calaf, especialitzada en arts i oficis, conté una dilatada obra pictòrica: “Festes populars”, “Les vinyes”, “La Mediterrània”

i “Els arbres”.